Breaking News
Home / Κουμπούνη Γεωργία / ΗΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: Ήχοι, μελωδίες και χαλάρωση

ΗΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: Ήχοι, μελωδίες και χαλάρωση

Με τον όρο ενσυνειδητότητα (mindfulness) εννοούμε την ικανότητα του ατόμου να εστιάζει στο παρόν, να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του και να ζει συνειδητά, στρέφοντας τη ματιά του προς τον ίδιο τον εαυτό του, έχοντας επίγνωση των συναισθημάτων και των σκέψεών του και αποφεύγοντας τις μηχανικές αντιδράσεις.

Όταν κάποιος εφαρμόζει την ενσυνειδητότητα σε κάθε προσπάθειά του για χαλάρωση, οι προσπάθειές του αποδίδουν περισσότερους καρπούς. Για να αντιληφθεί κανείς καλύτερα τις έννοιες της ηχοθεραπείας και της μουσικοθεραπείας, αρκεί να φέρει στο μυαλό του τις στιγμές κατά τις οποίες ακούει μουσική ή διάφορους άλλους ήχους. Επιπλέον, θα πρέπει να διαπιστώσει αν αποδίδει προσοχή στους ήχους ή απλά τους αφήνει να «δρουν παρασκηνιακά» ενώ το ίδιο το άτομο είναι απασχολημένο σε άλλες δραστηριότητες και δουλειές. Επίσης, θα πρέπει να σκεφτεί κατά πόσο η «παρασκηνιακή δράση» των ήχων και της μουσικής, κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι σε θέση να το βοηθήσει να χαλαρώσει. Σε γενικές γραμμές, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι η ηχοθεραπεία είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενική, καθώς το ίδιο ακριβώς πράγμα (στην προκειμένη το ίδιο ακριβώς άκουσμα) που βοηθάει έναν άνθρωπο μπορεί να μην προσφέρει απολύτως τίποτα σε κάποιο άλλον.

 

Μουσική

Αναμφίβολα, η μουσική έχει έναν τρόπο να «μιλάει» στην ψυχή μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι χωρίς τη μουσική η ζωή θα ήταν πιο βαρετή, πιο «άχρωμη». Ο καθένας από εμάς θα έπρεπε, ίσως, να αξιολογήσει την επίδραση που έχει επάνω του η μουσική. Από τα πανάρχαια χρόνια, είχε σπουδαίο ρόλο στη θεραπευτική διαδικασία. Έτσι, η μουσική και η ιατρική ήταν έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Μάλιστα, σύμφωνα με τους Αρχαίους Έλληνες, «η μουσική είναι μια μορφή τέχνης που έχει τη δύναμη να διεισδύει στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής»!

Ο συγγραφέας Deepak Chopra, που γεννήθηκε το 1947 στο Νέο Δελχί της Ινδίας, αναφέρθηκε με ιδιαίτερα απλό και παραστατικό τρόπο στη δύναμη της μουσικής, λέγοντας ότι «μπορεί κανείς να βρει τη μουσική στα πιο απλά πράγματα, όπως για παράδειγμα στον ήχο των κλειδιών». Επιπρόσθετα, ο ίδιος συγγραφέας υποστήριξε ότι η πραγματικότητα της μουσικής, τελικά, εντοπίζεται σε ελκυστικές, αόρατες μορφές, οι οποίες δεν είναι μεν εμφανείς στο φυσικό κόσμο αλλά παραμένουν για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην ανθρώπινη μνήμη. Ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ των σκέψεών μας (καθώς και όλων εκείνων που προσλαμβάνουμε) και του ανοσοποιητικού μας σύστηματος. Ως εκ τούτου, με την κατάλληλη χρήση της μουσικής, θα μπορούσαμε να επηρεάσουμε θετικά την υγεία μας.

Αναμφισβήτητα, η μουσική μας παρέχει ενέργεια, μας εμπνέει και μας ηρεμεί. Όμορφες μελωδίες συχνά μας «ταξιδεύουν» πίσω στο χρόνο και μας θυμίζουν ξεχωριστές, χαρούμενες στιγμές της ζωής μας. Έχοντας επίγνωση των προσωπικών μας αντιδράσεων απέναντι στη μουσική, αποκτάμε τον έλεγχο της ευρύτερης συναισθηματικής μας κατάστασης. Η μουσική μάς βοηθάει να χαλαρώσουμε, καθώς έχει την ικανότητα να ενεργοποιεί τη φαντασία μας και να επαναφέρει στην ψυχή μας συναισθήματα ευδαιμονίας που πηγάζουν από το προσωπικό μας παρελθόν. Έτσι, η μουσική συμβάλλει στη διαχείριση του στρες. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ο απώτερος σκοπός της ευρύτερης διαδικασίας της αυτοβελτίωσης και της προσωπικής μας εξέλιξης δεν είναι, σε καμία περίπτωση, η προσκόλληση στο παρελθόν. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να καταπολεμήσουμε το στρες είναι να ανακαλούμε κατά διαστήματα ευτυχή συμβάντα του παρελθόντος που μας «γεννούν» συναισθήματα χαράς, χωρίς όμως να χάνουμε τη γείωσή μας και την επαφή μας με το παρόν. Ορισμένοι ειδικευμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αποθεραπεία επιτυγχάνεται γρηγορότερα μέσω της μουσικής, καθώς η μουσική συμβάλλει στην αυτοαποδοχή χωρίς επικρίσεις, κάτι που προϋποθέτει, άλλωστε, και η ίδια η ενσυνειδητότητα. Ωστόσο, ο καθένας από εμάς οφείλει να προβεί σε αυτοανάλυση και να αντιληφθεί τις αντιδράσεις του ίδιου του εαυτού του στις διάφορες μελωδίες, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις η μουσική δύναται να επηρεάσει αρνητικά τον ανθρώπινο ψυχισμό.

Η μουσική «αγγίζει» τους ανθρώπους σε όλα τα συνειδησιακά επίπεδα, ασκώντας θετική επίδραση στο νευρικό σύστημα και θεραπεύοντας το φυσικό σώμα. Επιπρόσθετα, η μουσική καταφέρνει να αποσπά την προσοχή μας από ο,τιδήποτε μας ενοχλεί ή μας προκαλεί συναισθηματικό ή ακόμη και σωματικό πόνο. Σε αυτό το σημείο, κρίνεται σκόπιμο να σημειωθεί ότι η υψηλή ένταση της μουσικής αυξάνει την ψυχική μας ένταση και την αγωνία μας. Απεναντίας, η πιο χαμηλή ένταση της μουσικής μειώνει την εσωτερική ένταση του ατόμου και το βοηθάει να ηρεμήσει.  Βέβαια, η εσωτερική ένταση, σε ορισμένες περιπτώσεις, κρίνεται χρήσιμη, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της γυμναστικής ή της σωματικής άσκησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν, ο ρόλος της δυνατής μουσικής θα μπορούσε να είναι θετικός.

 

Οι ήχοι της φύσης

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι, όσον αφορά στην καταπολέμηση του στρες και στη χαλάρωση του ατόμου, ιδιαίτερα θετική κρίνεται, σε αρκετές περιπτώσεις, η επίδραση των ήχων της φύσης. Για παράδειγμα, ήχοι που προέρχονται από τα νερά της θάλασσας ή μιας λίμνης, το κελάηδισμα των πουλιών, το θρόισμα από τα φύλλα των δέντρων κτλ θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διαχείριση του άγχους και άλλων ψυχικών διαταραχών κατά τρόπο αποτελεσματικό. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγονται ήχοι της φύσης οι οποίοι θα μπορούσαν να φέρουν στην επιφάνεια παρελθοντικά τραύματα ή φοβίες του ατόμου, όπως επί παραδείγματι ο ήχος από έναν κεραυνό.

Facebook Comments

Check Also

Οι Σκορπιοί στον έρωτα και στις σχέσεις

Όσο κι αν προσπαθούν να δείχνουν κυνικοί, σκληροί και απόλυτοι, οι Σκορπιοί αλλάζουν τελείως πρόσωπο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.